Pop

La música pop (en anglès pop music, abreviació de popular music) és una de les interpretacions musicals originades a partir de la segona meitat del segle XX, orientades a un públic molt ampli, amb finalitat de ser comercialitzades i que, en principi, es contraposa a la música considerada com a clàssica.

És un terme molt ampli, amb certes connotacions pejoratives i difícil de delimitar. Els gèneres com el jazz, el gospel i el blues tampoc es considera que pertanyin a la música pop. En principi s’origina en els països de llengua anglesa, però aviat sortiren grups d’aquest estil a molts altres llocs.

Al temps dels Beatles el pop era sinònim de Rock and roll. Actualment, és habitual reservar el terme «música pop» per aquella que està clarament orientada a la comercialització a gran escala.

No té un estil definit, però la caracteritza una melodia simple, fàcil de recordar i amb estratègies variades per capturar l’atenció del públic, entre elles les d’una atractiva escenificació on no hi acostuma a mancar l’ús de l’atractiu sexual.

Aquests son, desde el nostre punt de vista, els tres millors grups/cantants de pop:

ABBA:

ABBA fou un grup suec de música pop format per Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lyngstad (Frida). El nom «ABBA» és un acrònim format per les primeres lletres del nom de cada membre (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). El quartet es va formar a Estocolm el 1972, però només van aconseguir fama internacional en triomfar al Festival de la Cançó d’Eurovisió 1974. Des de llavors, ABBA va guanyar popularitat emprant melodies enganxoses, lletres simples i el seu so propi, caracteritzat per les harmonies de les veus femenines i el wall of sound, un efecte musical creat pel productor Phil Spector. Björn i Agnetha van contreure matrimoni mesos abans de la formació del quartet, mentre que Benny i Frida ho van fer el 1978; els quatre van bregar amb les seves obligacions artístiques a la vegada que s’ocupaven de les seves noves famílies. Els seus enregistraments van tenir un impacte comercial que els va portar a convertir-se en els artistes més reeixits de la seva companyia discogràfica – Universal Music Group – i a ser la banda amb més vendes en els anys 1970.

Selena Gomez:

Selena Marie Gomez (Grand Prairie, Texas, 22 de juliol de 1992), més coneguda amb el nom de Selena Gomez, és una actriu i cantant estatunidenca d’ascendència mexicana. Els seus pares es van separar quan ella era petita, la seva mare és actriu i actualment és casada, i es porten 16 anys de diferència. Va interpretar el personatge d’Alex Russo a la sèrie original de Disney Channel, Wizards of Waverly Place, a més de fer una pel·lícula de la mateixa sèrie, Wizards of Waverly Place: The Movie.

Maroon 5:

Maroon 5 és un grup de pop rock estatunidenc format a Califòrnia a la ciutat de Los Angeles, el 1994, compost per per cinc membres: el cantant Adam Levine (18 de març de 1979); el tecladista Jesse Carmichael; el baixista Mickey Madden; el guitarrista principal, James Valentine (5 d’octubre de 1978); i el bateria Ryan Dusick. Tot i que el seu nom original fou Kara’s Flowers, el 2001 i amb la incorporació d’un nou membre, la banda fou rebatejada amb el nom actual. Amb el seu àlbum debut Songs About Jane, publicat el juny de 2002, aconseguiren obtenir els discos d’or, platí i triple platí en diversos països del món. El seu segon àlbum anomenat 1.22.03.Acoustic, en el qual inclogueren cançons en directe de l’àlbum Songs About Jane, també va aconseguir el platí. El grup va guanyar el premi Grammy com a Millor artista revelació el 2005. A finals del mateix any, la banda va publicar el que seria el seu segon àlbum en viu titulat Live – Friday The 13th, que fou enregistrat en maig de 2005 a Santa Bàrbara, Califòrnia. El disc va sortir a la venda junt amb un DVD del concert i amb ell guanyaren el premi Grammy a la Millor Actuació Pop d’un Duo o Grup amb Vocal el 2006.