Dembow

El dembow1​ (Speaker Icon.svg Faci clic aquí per a escoltar dembow) és un ritmo2​ musical originari de Jamaica3​ i es va desenvolupar cap a mitjan dècada de 1980. És utilitzat en el dancehall, reggaetón, moombathon i altres gèneres d’origen del Carib. Encara que aquest tipus de ritme ha tingut un auge des de mitjan dècada de 1990 i començament de la dècada de 2000, els seus orígens es remunten a les influències de rap i hip hop.4​ En la dècada dels 1990 és quan a Puerto Rico estava en el seu apogeu el naixement del reggaetón amb «The Noise I» i «Playero 37», que eren beats de reggae (usant el ritme dembow) sobre instrumentals de rap.

Se sol identificar una sèrie de característiques típiques d’aquest ritme.

El principal element del ritme dembow és la seva funció, serveix de base per a gèneres musicals com el reggaetón i el dancehall, encara que generalment diferenciades entre si pels seus tempos i elements melòdics particulars i així, per exemple, el ritme dembow és més ràpid en el reggaetón, però més lent en el dancehall. El ritme i els seus patrons tendeixen a ser senzills i repetitius.

El dembow en el reguetón és la base i l’esquelet de la seva percussió. El ritme dembow, és un dels ritmes més contagiosos provinents del Carib.

alfa el jefe maxim exponent